משבר הצ'יפים העולמי שבטח כבר שמעתם עליו, משפיע על כולנו - החל ממכוניות לכרטיסי מסך ועד לסוני פלייסטיישן. אנסה לפרט מעט, בלי יותר מדי מספרים לגבי: המשבר היום, מה הגורמים לכך, ומה עושים בעולם על מנת לתקן את המצב שנוצר.
כאמור, כל מוצר חשמלי (Electronic goods) מכיל בתוכו צ'יפים (Semiconductors).
באופן כללי, ככל שהצ'יפ קטן יותר, הוא מתקדם יותר.
הצ'יפים המתקדמים ביותר לצרכן כיום הינם בגודל 5 ננומטר ומשמשים אותנו למוצרים המתקדמים ביותר:
- מחשבים נייחים, לפטופים.
- טלפונים ניידים (אייפון 13 ומעלה), טאבלטים חדישים.
- מטוסי קרב ומערכות נשק מתקדמות.
- אינטליגנציה מלאכותית.
- מוצרי תקשורת (5G).
צ'יפים אלו כל כך מתקדמים, רק שתי חברות בעולם מסוגלות לייצר צ'יפים בגודל כזה, סאמסונג ו-TSMC שבינתיים דחתה את השבב החדש, בגודל 3 ננומטר, לשנת 2023.
שבבים בגדלים 7 ו-10 ננומטר, מיוצרים גם ע"י אינטל שבעתיד כנראה תתחיל לייצר גם היא שבבי 5 ננומטר.
ישנן עוד מספר חברות שמייצרות צ'יפים מתקדמים, והן מגיעות מטאיוואן, קוריאה, ארה"ב, הולנד ויפן בעוד שסין (עליה נרחיב בהמשך) מנסה להשלים את הפערים, חברת SMIC הסינית התחילה לייצר שבבים בגודל 14 ננומטר לאחרונה (סאמסונג ייצרה את הצ'יפים הללו כבר בשנת 2014).
על מנת לייצר את הצי'פים המתקדמים ביותר, זקוקים למכונות ייצור בטכנולוגיית EUV, אותן מייצרת, נכון להיום, רק חברה אחת - ASML ההולנדית (בעזרת המראות של חברת Carl Zeiss) אשר אחראית ל100% ממכונות ייצור הצ'יפים בטכנולוגיה המתקדמת הזו.
עלות מכונה בודדת כזו נעה סביב ה-200 מיליון דולר והיא בגודל של משאית (אגב, ב-9 לאוקטובר האחרון, אסרו בארה"ב את ייצוא המכונות הללו לסין).
השבבים הפשוטים יותר מיוצרים בטכנולוגיית DUV בעזרת מכונות המיוצרות ע"י ASML ההולנדית, Nikkon ו-Cannon היפניות.
העליה בדרישה למוצרים אלקטרוניים (IOT, ציוד מחשבים,טלפונים) ובעיות קשות בשרשרת האספקה במהלך משבר הקורונה, הדגישו את החוסרים העצומים בשבבים ברחבי העולם; מפעלי רכבים פשוט סגרו קווי ייצור, עלויות של מוצרים אלקטרונים הכפילו ואף שילשו את עצמם וממשלות רבות ברחבי העולם הרגישו מהר מאוד את הצורך לייצר צ'יפים כאלו בעצמן.
מה הבעיה, תקימו מפעלים!
הבעיה? עלות הקמת מפעל צ'יפים מתקדם שכזה, עולה כ-7-10 מיליארד דולר ולוקח כשנתיים של הקמה במקרה הטוב ודורש כוח אדם מאוד מיומן.
בנוסף על כך, לאחרונה אנחנו עדים לפן נוסף במלחמת השבבים כשנשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הודיע על מניעה של "אנשי ארה"ב" - מושג הכולל בתוכו גם מחזיקי גרין קארד ו/או תושבות קבע, בנוסף לאזרחים מלאים של ארה"ב -לעבוד בתעשיית השבבים בסין, או עבור חברה סינית, הודעה מטלטלת נוספת לתעשייה.
האם עליות הריבית והיחלשות הכלכלה (והביקושים) יאזנו מעט את החוסר?
האם עד שהמפעלים יסיימו להיבנות, כבר לא יהיה בהם אותו הצורך?
האם שליטת טאיוואן וקוריאה בייצור השבבים תימשך?
האם אנחנו שוב עדים למלחמת "סחר" בין ארה"ב לסין?
באירופה וארצות הברית כבר מחפשים פתרונות להחזיר את ייצור השבבים לשטחן ומתכננות לממן בניית מפעלים לייצור צ'יפים מתקדמים בשנים הקרובות.
--------------------------------------------------------
*כותב סקירה זו אינו בעל רישיון על פי חוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 (להלן: "הכותב", ו-"הסקירה", בהתאמה). הסקירה מהווה דעה אישית המשקפת הערכת הכותב בלבד נכון ליום העריכה ומבוססת על מידע שדווח לציבור על ידי החברות ו/או הגופים הנסקרים בו ו/או פורסם במרחב הציבורי וכן על הערכות ואומדנים ומידע פומבי אחר, שמטבע הדברים אפשר ויתבררו כחסרים, או בלתי מדויקים או בלתי מעודכנים, ועורך הסקירה לא בדק את מהימנות דיווחים אלה באופן עצמאי ועורך הסקירה לא אחראי למהימנות המידע המפורט בסקירה, לשלמותו, לדיוק הנתונים בו ולנכונותם. סקירה זו הינה חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע הכלול בה מידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך, בנכסים הפיננסים ו/או במכשירים הפיננסיים, אלה הסחירים ו/או אלה שאינם סחירים, ו/או בכל השקעה אחרת הנזכרת בה ולכן אין לקבל על סמך סקירה זו בלבד החלטות השקעה כלשהן. סקירה זו הנה למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בה ובכל הכלול בה ואין לראות בה משום ייעוץ או הצעה או שידול או הזמנה לרכוש או למכור את ניירות הערך ו/או המכשירים ו/או הנכסים הפיננסים הנזכרים בה, ואין בה משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ובכלל זה קבלת ייעוץ מס. קורא הסקירה אינו יכול להניח כי ביצוע השקעה בשים לב לאמור בסקירה זו תניב לו רווחים כלשהן. עורך הסקירה לא יהיה אחראי לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם, אם יגרם, לצד כלשהו, כתוצאה מהסתמכות על סקירה זו והעושה בסקירה שימוש עושה זאת על אחריותו בלבד. עורך הסקירה עשוי להחזיק ולסחור ובכלל זה במגמת קניה או במגמת מכירה עבור עצמו ו/או עבור לקוחות בניירות הערך ו/או במכשירים ו/או בנכסים הפיננסים ו/או בכל השקעה אחרת המסוקרת בסקירה זו, כזו שהנה סחירה ו/או כזו שאינה סחירה, כולם או חלקם. עורך הסקירה מעניק מגוון שירותים בתחום שוק ההון והפיננסים ובכלל זה ייעוץ פיננסי ושיווק השקעות, ועל כן עשוי להעניק שירותים אלה או אחרים לחברות שעוסקות ופעילות בשוק ההון, ובכלל זה בקשר לניירות הערך, המכשירים הפיננסים והנכסים האמורים, וכן עשוי לקבל תגמול בגין שירותיו. סקירה זו הנה רכושו של עורך הסקירה ואין להעתיק, לשכפל, לצטט, להפיץ או לפרסם בכל אופן סקירה זו או חלקים ממנה ללא רשות מפורשת של עורך הסקירה, מראש ובכתב.